Drie fases

Denkpatronen doorbreken. Maar hoe dan?

Iedereen heeft er last van. Beperkende overtuigingen. Negatieve denkpatronen die je tegenhouden. Daardoor bereik je niet wat je écht wilt. Terwijl je het gevoel hebt dat je veel meer in je bliksem hebt. Maar ja, hoe haal je jouw echte potentie eruit? Wil jij werken aan je persoonlijke ontwikkeling en je denkpatronen doorbreken? Dan is dit artikel voor jou. In dit artikel geef ik je houvast aan de hand van drie fases. De ken-fase, de herken-fase en de toepas-fase (KHT). Voordat je je denkpatronen kunt doorbreken moet je eerst ontdekken waar ze vandaan komen, hoe je ze kunt herkennen om vervolgens nieuwe denkpatronen aan te leren en toe te passen.

Waarom dit artikel?

Voordat ik je mee de diepte inneem, wil ik je vertellen waarom ik dit artikel schrijf. Zelf heb ik jaren met een negatief zelfbeeld rondgelopen. In mijn jongere jaren tot aan mijn zestiende levensjaar ben ik stelselmatig gepest. Daarnaast zijn mijn ouders op mijn vijfde levensjaar gescheiden. Jammer genoeg werd dat een vechtscheiding waar mijn broer en ik flink last van hebben gehad. Op het zwartste moment in mijn leven stond ik op het punt om er een einde aan te maken. Zag geen andere uitweg meer. Op dat ene moment hield iets of iemand mij tegen om er een einde aan te maken en ik ben nog altijd blij dat ik niet gegaan ben.

In onderstaande video vertel ik je mijn persoonlijke verhaal.

Dolblij.

Zielig verhaal? Nee hoor. Het is gewoon de werkelijkheid. En ik voel me allang geen slachtoffer meer. Kan er zelfs met veel dankbaarheid naar kijken omdat beide situaties me ook heel veel gebracht hebben. Ben er kortgezegd een krachtig persoon door geworden. Maar voordat ik er kracht uit kon putten, heb ik een lange weg afgelegd. Een weg met vallen en opstaan. Een weg waar ik heel veel ontdekt heb over mezelf en hoe mijn hersenen werken. Hoe mijn denkpatronen zijn ontstaan, hoe ik ze kan herkennen en hoe ik ze kan doorbreken. Dat wat ik geleerd heb (en wat ik nog steeds leer), heb ik de afgelopen jaren al aan menig startend ondernemer mogen meegeven. Niet belerend, maar vragend, coachend en helpend bij zelfexploratie. Dat wat ik ontdekt heb, wil ik ook graag aan jou meegeven. Zodat je jezelf kunt zijn en je je positieve impact aan de wereld kunt laten zien 😊

Daarom heb ik dit artikel geschreven.

Nu je weet waarom ik dit artikel heb geschreven, duiken we de diepte in. De afgelopen jaren heb ik in mijn persoonlijke leven en door mijn rol als ondernemerscoach ontdekt dat er grofweg drie fases te onderscheiden zijn.

De drie fases van denkpatronen doorbreken
 1. Fase 1: Ken-fase

   

  Wil je je denkpatronen doorbreken, dan gaat het er in eerste instantie om dat je onderzoekt waar jouw patroon of jouw gedachte vandaan komt. Als je bijvoorbeeld vindt dat je iets niet kunt, dat je ergens weerstand ervaart of dat iets je belemmert, dan vind ik het zelf fijn om daar even bij stil te staan. Bewust te worden van die weerstand of gedachte. Ik stel mezelf dan ook de vraag: “Waarom denk ik dat?” Het gaat er niet om dat je meteen een antwoord paraat hebt. Of dat je jezelf straft voor die gedachte. Alleen al bewust zijn van je gedachte is de belangrijkste eerste stap, om er vervolgens geen oordeel over te vellen.

  Je onderbewuste gaat er vervolgens mee aan de slag en het kan goed zijn dat je het antwoord later in de week onder de douche krijgt of vlak voor het slapen gaan. Als je niet echt een idee hebt waar het vandaan komt, dan kun je nog wat verder graven. Komt het uit je opvoeding? Uit iets wat je hebt meegemaakt? Iets wat je jaar in jaar uit gehoord of geleerd hebt? Een trauma? De uitkomst van deze fase is dat je weet waar het vandaan komt.

  Kernwoorden voor deze fase zijn: onderzoeken, bewustzijn, onderbewustzijn, niet negatief oordelen over die gedachte.

 2. Fase 2: Herken-fase

   

  Zodra je weet waar je gedachten vandaan komen, is het voor jezelf zaak om situaties te gaan herkennen waarin je die gedachtes hebt. Ook hier draait het wederom om bewustzijn: “Ow, denk ik weer dat ik het niet kan…” Je leert jezelf om alert te zijn op je negatieve denkwijze en kunt met een stukje bewustwording ook er op dat moment zelf voor kiezen om ander gedrag te vertonen. Wat ik mezelf in deze fase nog wel eens vraag is: “Is dat zo? Kan ik dat echt niet? Wat maakt dat ik dat denk?”

  Toen ik bij een grote onderwijsinstelling werkte had ik de overtuiging dat ik alle beslissingen aan mijn leidinggevende moest voorleggen. Dat was me jarenlang geleerd en werd me ook gevraagd. Voor elke uitgave van € 50,- moest er een akkoord komen. En dat deed ik ook braaf. Totdat ik een interim-manager kreeg die me een flinke trap onder m’n kont gaf en zei dat ik zelf prima dat soort beslissingen kon nemen. Doodsbang was ik de eerste keer toen ik zelfstandig keuzes maakte om geld uit te geven. De dag na mijn akkoord op een offerte van € 1000,- kwam ik trillend als een rietje naar het werk. Bang voor het oordeel van mijn leidinggevende. Maar wat er gebeurde verbaasde me… Er gebeurde namelijk NIKS! Geen boze leidinggevende, geen reprimande, geen terugfluitactie, helemaal niks van dat. Hoorde op de achtergrond mijn interim-manager: “Zie je nou wel, dat kun je prima zelf!”. Vanaf dat moment ben ik veel meer eigen keuzes gaan maken die naar mijn intuïtie goed waren voor de organisatie en studenten. Kortgezegd had ik een ‘gentle-kick-in-the-ass’ nodig om nieuw gedrag te vertonen.

  Kernwoorden voor deze fase zijn: stilstaan op , ‘AHA!’, herkennen, je eigen negatieve gedachten in twijfel trekken.

 3. Fase 3: Toepas-fase

   

  En dat is dan ook meteen de derde fase. Nieuw gedrag bedenken en toepassen. Je hebt jarenlang geleerd en gedacht dat je het op een bepaalde manier moest doen. Nu is het tijd voor een frisse wind. Maak je nieuwe gedrag heel simpel en start eens met iets kleins. Ik vergelijk het oude gedrag met een snelweg van neuronen waar je de afgelopen jaren aan gewend bent geraakt. Die snelweg is zo goed geplaveid, dat het een heel sterk denkpatroon is geworden. Tijd om dat te doorbreken. Vandaar ook dat ik je in stap 1 en 2 even op stop heb gezet zodat je naar links en rechts kunt kijken wat daar voor gave zijpaadjes zijn. Aan jou de keuze om een klein zijpaadje te testen.

  Nieuw gedrag heeft tijd nodig om er in te slijten. Pak het daarom relaxt aan en probeer nieuw gedrag uit en kijk eens wat de reacties zijn. Wees in deze fase niet bang voor weerstand van buitenaf. Die gaat er meestal komen, maar dat is ook logisch omdat je verandert. En verandering gaat veelal gepaard met weerstand. Geniet er juist van dat er weerstand is! Betekent het in ieder geval dat de verandering zichtbaar is 😊

  Zodra je nieuw gedrag hebt geprobeerd, ga je daar mee door. Totdat je van je nieuwe (positieve) denkpatroon een snelweg kunt bouwen. Dan maak je die snelweg veel sterker en breek je stukje voor stukje de oude snelweg af.

  Kernwoorden: proberen, gedrag klein maken, nieuwe dingen ontdekken, weerstand accepteren, geniet van het proces.

Hoe creëer je de juiste voorwaarden om je denkpatronen te doorbreken?

Als ik naar mezelf kijk, dan zijn er in feite zeven factoren die voor mij belangrijk zijn om mijn eigen denkpatronen te doorbreken. Ik heb ze hieronder voor je opgesomd.

 1. Goed slapen: voor mij is dit een hele simpele. ls ik goed slaap, kan ik meer hebben, heb ik heel veel energie, denk ik helderder en zak ik niet weg in een negatieve gedachte. Ik kan je aanraden om eens een connectie met Dennis te maken, die weet heel veel over dit onderwerp.
 2. Frisse buitenlucht: even de gedachten verzetten is heerlijk in de buitenlucht. Van een beetje frisse lucht is nog nooit iemand doodgegaan toch?! Als ik door de natuur loop, dan kan ik mijn gedachten een plek geven omdat ik mijn hersenen op een positieve manier activeer.
 3. Energieke mensen: ik vind het heerlijk om me te omringen met enthousiaste en energieke mensen die ook een positieve mindset hebben of daar ontdekkend in zijn. Daar neem ik altijd toffe dingen van over!
 4. Gezond eten: niet heel gek toch? Zelf eet ik koolhydraatarm, kies ik voor meer groente en fruit en minder vlees. Ook doe ik aan intermittant fasting. Geen ontbijt en tussen 12 en 20 uur twee maaltijden tot me nemen. Wil je hier meer over weten? Dan raad ik je aan om Sylvia te volgen.
 5. Sporten: word lekker actief en zoek de weerstand op! Zelf heb ik met mijn vriendin gekozen voor Crossfit. Een sport die geschikt is voor de ontwikkeling van mijn hele lichaam (en geest). Ook kun je dit goed combineren met Yoga.
 6. Mediteren: even stilstaan en dankbaar zijn voor de groei die ik meemaak, maar ook dankbaar zijn voor alle mooie mensen om mij heen. Mediteren voor mij is niet alleen een stiltemoment op zolder met mijn ogen dicht in de lotushouding (ik lig meestal), maar het is ook een moment voor mezelf in de auto met een lekker Jazz-muziekje aan.
 7. Ontspannen: af en toe naar de sauna of genieten van een ontspannende massage. Kom ik helemaal tot rust en in balans!

Wat ik je hierin sowieso kan aanraden is om Niels van www.unlimitedyou.nl te volgen. Ik sprak hem en zijn kompaan onlangs op hun locatie Fort bij Spijkerboor. Zij hebben een prachtig programma vanuit de Special Forces ontwikkeld waarmee je actief werkt aan het doorbreken van je denk- en gedragspatronen.

Conclusie: Maak het klein!

Als jij je negatieve denkpatronen wilt doorbreken, wees dan donders nieuwsgierig naar je eigen overtuigingen. Waar komen ze vandaan? Waarom denk je zo? Trek je negatieve gedachten vervolgens in twijfel zodra je ze herkent. En wil je aansluitend positieve denkpatronen ontwikkelen? Dan gaat het erom dat je het nieuwe gedrag klein maakt. Simpel houden en in kleine stapjes aan werken. Geniet lekker van het proces terwijl jij je ontwikkelt!

 

Met welke negatieve denkpatronen ga jij aan de slag?

Deze lessen heb ik de afgelopen jaren al aan menig startend ondernemer mogen meegeven. Niet belerend, maar vragend, coachend en helpend bij zelfexploratie. Dat wat ik ontdekt heb, wil ik ook graag aan jou meegeven. Zodat je jezelf kunt zijn en je je positieve impact aan de wereld kunt laten zien. Dus wil je met mij eens van (negatieve) gedachten wisselen? Laat dan hieronder een reactie achter!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Gerelateerd