Hoe mijn ontslag mijn mooiste verjaardagscadeau werd

5 manieren om veranderingen keihard te laten falen

Op mijn achttiende wist ik het zeker: over vijf jaar ben ik ondernemer. Ik zag het al helemaal voor me. Maar die vijf jaar, werden er vijftien. Ik was nog steeds geen ondernemer, maar ik was wel gelukkig. Want ik had mijn droombaan gevonden! Ik was marketeer bij een groot internationaal mediabedrijf. Het ging eindelijk volgens plan. Maar niet voor lang. Na tien maanden werd ik ontslagen. Op mijn verjaardag nota bene! Wie doet zoiets? Ik was ontzettend boos en verdrietig. Maar terugkijkend had ik mij geen beter verjaardagscadeau kunnen wensen. Want die dag leerde ik hoe ik moest falen. 

Dit waargebeurde verhaal vertelde ik onlangs aan ondernemers en mensen uit het maatschappelijk voorveld, tijdens mijn lezing Change Your Mind. En ik vroeg hen: “Wat moet je dan vooral niet doen als je een verandering wilt doorvoeren?” Hun reacties heb ik hieronder gebundeld en aangevuld met praktische tips waarmee je deze veelvoorkomende valkuilen te lijf gaat.

5 manieren om te falen!
 1. Twijfelen aan je keuzes 

  “Is het wel een goed idee? Het is wel ingewikkeld. Dit willen mijn collega’s toch niet.” 

  Er zijn ontzettend veel redenen te bedenken waarom je niet aan een verandering moet beginnen. Maar waarom ben je er überhaupt mee gestart? Daar is een hele goede reden voor, toch? Niemand start zomaar met een verandering. Dus mijn advies is: stop met twijfelen, focus op je doel én koop een betonplaat. Dan gaat het je lukken.

 2. De verandering maar uitstellen 

  “Misschien dat we er beter volgende maand mee kunnen beginnen. Het komt nu toch niet zo gelegen.” 

  Het klinkt cliché, maar het is in dit geval meer dan waar: van uitstel komt afstel. Tegen deze mensen zou ik willen zeggen: word toch eens wakker! Verandering komt nooit gelegen. Zeker niet voor iedereen. Het is nu of nooit.

 3. Lekker achterover leunen na een klein succesje 

  “De eerste collega is overtuigd, dan komt de rest vanzelf wel.” 

  Een gevaarlijke uitspraak. Ik ben het er volledig mee eens dat je in verandertrajecten (ook de kleinste) successen moet vieren. Maar focus daarna meteen weer op je doel. Ga niet achterover leunen als je één collega overtuigd hebt. Maar neem hem of haar mee in jouw enthousiasme en probeer samen de volgende collega te overtuigen.

 4. Focussen op de nee-schudders

  “Iedereen moet mee in de verandering. Maar mijn team is zó negatief, daar valt geen land mee te bezeilen.” 

  Een hele herkenbare situatie. Die lastig te doorbreken lijkt. Het is soms even zoeken, maar er is altijd wel één persoon die wél te porren is voor jouw ideeën. Laat die negatievelingen lekker in hun sop gaarkoken. Focus op deze ene medestander. Stel hem of haar de vraag: “Zou het niet tof zijn als wij samen dat doel zouden bereiken?” Deze aanpak van ‘groot denken & klein beginnen’ lijkt misschien meer tijd te kosten, maar je zult zien dat veranderen een stuk makkelijker wordt.

 5. Niet luisteren naar ‘de vraag achter de vraag’

  “Ik weet niet zo goed hoe ik dat moet doen, ik vind het maar lastig hoor…”

  In veranderingsprocessen krijg je altijd met frustraties te maken. Dat is logisch, want mensen vinden veranderingen moeilijk, vervelend of zelfs bedreigend. De voorbeeldzin geeft een duidelijk signaal af: deze persoon wil wel veranderen, maar weet niet hoe. Zijn onzekerheid zorgt ervoor dat hij niet kan veranderen. Daar heeft hij hulp bij nodig. Dus luister altijd goed naar wat iemand zegt als hij zijn frustratie over jouw verandertraject uit. Hierachter schuilt vaak een hulpvraag. En laat jij nou net de aangewezen persoon zijn om daarbij te helpen.

Daag jezelf uit om anders te denken

Als je nu aan jouw veranderproject denkt, wat kun jij dan doen om dit volledig in de soep te laten lopen? Schrijf dat eens voor jezelf op. Pak daarvan het tegenovergestelde en je hebt het perfecte uitgangspunt om er een daverend succes van te maken.

 

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Ik help je graag om van jouw verandering een succes te maken. In mij heb je meteen die ene medestander gevonden. Met ons enthousiasme krijgen we ze allemaal mee, wedden?

Via het formulier kun je contact met me opnemen, maar je mag me natuurlijk ook even linken via LinkedIn 🙂

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.